top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

De smakelijke verbinding

Het skûtsje is al weg en de touwen van de praam worden losgeknoopt en wanneer hij los is van de kant, springt Sander, rechtstreeks vanuit de productie met de pet en witte doek nog om, aan boord. ‘Mooi weer is veel ijs produceren, ik kan dag en nacht doorgaan’. We zitten met een deel van de obligatiehouders in het skûtsje van Dokkum en in een praam te luisteren naar de muziek die Pieter Veenstra (uit Rottevalle) speelt en hebben het uitzicht over, eerst de grachten en pandjes van Dokkum en daarna over de graslanden net buiten Dokkum. Op de wal veel toeristen en elfsteden-wandelaars die vannacht in Dokkum slapen.

Het gecreëerde sfeertje is perfect, de zon schijnt en de lucht is blauw, dat zijn ook de enige vereisten om het obligatiehouders event genaamd ‘het grasmelkevent’ door te laten gaan. Tussen de nummers van Pieter door vertelt Hessel Jan over de eerste periode van Zuco.

Ultieme storytelling met het gevoel erbij. Zuco wil vandaag aan haar ambassadeurs laten zien waar de melk voor de Zuco-zuivel vandaan komt en hen laten voelen hoe dicht de stad Dokkum, en Zuco zich bij het platteland en de koeien bevindt. De ambassadeurs een klein deeltje van de praktijk mee laten maken, het leven op de boerderij waar Erik Jansen de koeien melkt. Een kijkje in het landschap en dat juist door de smakelijke verbinding op te zoeken.

Eenmaal over de Dokkumer EE in Sibrandahûs aangekomen, staat daar de trekker met melktank, de ijsfiets en 3 kuubskisten. De Fries Hollandse koeien achter een draadje ernaast, weidevogels en het kikkergekwaak maakten de setting compleet. Sander vertelt over de uitdagingen in het productie proces met uiteenlopende factoren als apparatuur, bezetting en uitvoering en zelfs al bij het melken, de vla is daar een goed voorbeeld van. Enzymen in het speeksel van de kalfjes zorgde voor het afbreken van het zetmeel in de melk. Na testen en onderzoeken bedacht Erik Jansen dat dit het probleem wel eens kon zijn, omdat een aantal kalfjes bij de koeien liep. Een applaus voor Erik volgde!

Brioches met vanille- en zoute karamel roomijs, gemaakt van melk en boter van Zuco door bakkerij van Eck werden uitgedeeld en kwark en kefir uit het Zuco lab werden geproefd.

De obligatiehouders/ ambassadeurs van Zuco steunen het initiatief omdat het vooral ‘leuk’ en als een aanwinst voor Dokkum wordt gevonden. Obligaties worden verkocht voor 1000,- waarbij de rente uitgekeerd wordt in zuivelbonnen.
190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page