top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Een kijkje bij Hoogland B.V.

Medewerkers Femke de Bruin & Antsje Postma, stagiair productontwikkeling Silke Drenth, obligatiehouders, partners en familie, afnemers zoals Bijzonder Lekker, de gedeputeerde Johannes Kramer van Provinsje Fryslân, Jos Darwinkel namens het Ministerie van Economische Zaken en vele andere geïnteresseerden waren op uitnodiging van Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. gisteravond aanwezig tijdens een gezamenlijke presentatie en excursie bij Hoogland B.V.

Na een inleiding, een voorstelronde vanuit Zuco en een uitleg over het concept met als onderwerp een regionale kringlooplandbouwketen van gras tot glas gaf Andries Sneep van Hoogland B.V. een indrukwekkende presentatie over de activiteiten van Hoogland B.V., veevoeding en de koe.

Samen met Hoogland B.V. is invulling gegeven aan de wens om de koeien geheel zelfvoorzienend van het benodigde voer te voorzien. Weidegras en hooi is voldoende beschikbaar van ons eigen grasland, de benodigde aanvulling van o.a. eiwitten en zetmeel worden in de vorm van veldbonen en gerst door akkerbouwer Klaas Rienks uit Waaxens als tussenvrucht geteeld en geleverd. Als essentiële spil in deze regionale samenwerking verwerkt Hoogland B.V. deze producten tot een goed benutbare samenstelling voor onze koeien. Naast het faciliteren van kennis en de benodigde bewerkingen in de fabriek, staan de deuren in Leeuwarden open voor een presentatie en een excursie.

Gezamenlijk hebben we kennisgenomen van het proces in de nieuwe fabriek en zijn de meeste bezoekers flink bijgespijkerd op het gebied van voeding, vertering, vetzuren, PH, mest en de magen van een koe. Zo vertelde Andries Sneep bijvoorbeeld dat we niet de koeien aan het voeren zijn, maar de miljarden bacteriën in de pens. De hele voeding van een koe draait om de voerbenutting en daarvoor moeten de pensbacteriën continue de hele dag gevoerd worden. Hierbij is het doel om het milieu in de pens zo constant mogelijk te voeren. Hoe groffer het voer is, hoe langer het duurt dat het wordt opgenomen en hoe constanter het verteerd wordt. Het is dus belangrijk dat er niet de hele dag hetzelfde gevoerd wordt, maar dat de verschillende componenten in het voer zo goed mogelijk gemend worden en elke dag hetzelfde zijn. Als de koeien gezond zijn, is het rantsoen goed benut en hebben de bacteriën hun werk goed gedaan.

En hoe kun je nou het best checken of het voer goed verteerd en benut is? Juist, door de mest goed te bekijken! En als de mest mooi egaal en zacht is, zonder restvoeding dan weet je wat er in de koe gebeurt is. Op deze manier vertelt de koe de waarheid!

Afsluitend vielen de nieuwe producten van Zuco goed in de smaak. 

De melk die dagelijks in hartje Dokkum wordt aangevoerd en verwerkt tot culinaire zuivelproducten komen van onze Fries Hollandse koeien die deze melk maken van weidegras, hooi en als aanvulling de genoemde samenstelling van regionaal geteelde gewassen. Samen met onze partners werken we aan culinaire topkwaliteit en een waardevolle regiokringloop met meerwaarde voor mens, dier en natuur.
197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page