top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Hoe maak je geklaarde boter en de 5 voordelen hiervan


Benodigdheden: Verse Zuco-roomboter.


Geklaarde boter is roomboter waar het schuim en de ‘vaste’ bestanddelen van af worden geschept. Dit wordt gedaan om zo de eiwitten en zouten uit de boter te halen, waardoor hij bij verhitting niet bruin of bitter wordt en hoger kan worden verwarmd. Dit is dus eigenlijk een beter alternatief, omdat verbrande boter slecht voor de gezondheid is.


5 voordelen:

- Geklaarde boter is rijk aan vitamine A, D, E en K;


- Lang houdbaar: Omdat geklaarde boter alleen uit vetten bestaat, gaat het niet snel overstuur en hoef je het niet gekoeld te bewaren;


- Goed om te verhitten: Geklaarde boter kan zeer goed tegen verhitting op hoge temperaturen;


- Het is vrij van lactose en caseïne;


- Rijk aan boterzuur: Dit is een heel gezond kortketenvetzuur dat je lichaam makkelijk kan verteren en om kan zetten in energie.


Hoe maak je het?

Het is belangrijk dat je de roomboter heel langzaam smelt en niet bruin laat worden. Het beste kun je dit doen door de boter au bain-marie te verwarmen. Verwarm daarvoor een laagje water in een pan, leg hierop een schaal en weer hierin de boter.


Als je de boter van tevoren in stukjes snijdt, smelt hij gelijkmatiger en heb je minder kans dat het verbrandt of bruin wordt.


Schep vervolgens met een schuimspaan of lepel de witte deeltjes van de boter. Dit zijn de eiwitten en kun je dus weggooien. Hiervoor hoeft overigens het vuur niet per sé aan te blijven. Zodra de gesmolten boter helemaal helder is, kun je het verwerken.


Heb je onderop juist een witte massa? Giet dan voorzichtig de boter over in een ander schaaltje en zorg dat het witte blijft liggen. Ook dit kun je weggooien.


De resterende boter kun je perfect gebruiken om in te bakken, braden en frituren.
3.868 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page