top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Grote stappen richting een circulaire voedingsketen als antwoord op de kringloopvisie

Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. en Hoogland B.V. gaan samenwerken aan verdere invulling van de zelfvoorzienende kringloopketen, van gras tot glas. Met directe ingang wordt er gewerkt aan een GMO vrije samenstelling van regionaal geteelde gerst en veldbonen met een aanvulling van lijnzaadmeel, mineralen en vitamines.


Binnen de regionale zuivelketen start akkerbouwer Klaas Rienks dit najaar met de inzaai van 1 hectare veldbonen, 2 hectare gerst en 2 hectare luzerne. Deze voeders dienen als regionale aanvulling op het weidegras en hooi. De stalmest die door de koeien geproduceerd wordt gaat retour en dient naast de worteling en stikstofbinding door de geteelde voedergewassen als organische bodemverbeteraar voor de teelt van pootaardappelen, welke geen direct onderdeel is van deze samenwerking.


Naast het malen en het samenstellen van de geteelde grondstoffen levert Hoogland B.V. teelt- en rantsoenbegeleiding. Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. maakt deze unieke samenwerking tot culinaire zuivelproducten en staat te popelen deze samenwerking verder uit te bouwen.


Deze manier van samenwerken en optimaal benutten van reststromen sluit naadloos aan op het kringloopboeren zoals dit wordt omschreven in de kringloopvisie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Informatie over deze kringloopvisie van het vindt u op:

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-landbouw-natuur-en-voedselkwaliteit/visie-lnv


Tijdens het melken in Sibrandahûs met links een groene baal gedroogde luzerne en daarnaast weidehooi.


601 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page