top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Invloed voerrantsoen koeien op de samenstelling van de melk

De melk van Zuco wordt helemaal natuurlijk gemaakt door Zuco’s eigen Fries Hollandse koeien. Het soort koeien van Zuco, de Fries Hollandse koe, geeft melk met een hoog vetpercentage.

Deze koeien worden dagelijks verzorgd en gemolken door Erik. De melk van Zuco is volle, onbewerkte melk, het wordt alleen gepasteuriseerd om schadelijke bacteriën te vernietigen.


De samenstelling van de melk is afhankelijk van de soort koe, het seizoen en het voer die de koe krijgt. Melk die afkomstig is van koeien die vooral vers gras eten, heeft een gunstiger vetzuurpatroon dan melk die afkomstig is van koeien die een ander voerrantsoen krijgen. De melk bevat dus meer meervoudig onverzadigde vetzuren in de weideperiode dan in de winter (1).


Uit onderzoek blijkt dat meervoudig onverzadigde vetzuren een positief effect op de menselijke gezondheid hebben. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn in te delen in omega 6- en omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn onder andere belangrijk voor de opbouw van het zenuwstelsel en verlagen het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten (2). Ook blijken omega 3-vetzuren een positief effect te hebben op een verhoogde bloeddruk. Meer gezonde vetzuren in de melk, betekent dus gezondere consumptie voor de mens. 


Via de samenstelling van het voer van de koeien kan er worden gezorgd voor hogere gehaltes van deze positieve vetzuren. Vetten in het voerrantsoen van de koe beïnvloeden veel processen in het lichaam. Zowel de vetbron als de overige eigenschappen van het rantsoen, maar daarnaast ook de processen in de pens en de uier bepalen het uiteindelijke effect op de vetsamenstelling van de melk (3). Een voorbeeld van een voedermiddel wat zorgt voor een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren in de melk is behandeld (= geplet) lijnzaad (3, 4). Daarnaast heeft lijnzaad meerdere bijkomende voordelen, zoals het verbeteren van de kwaliteit van de vetbolletjes in de melk. Wanneer deze kwaliteit beter is, zijn de vetbolletjes minder kwetsbaar en wordt de melk minder snel zuur. Daarnaast heeft lijnzaad positieve effecten op de gezondheid van de koe, het zorgt namelijk voor een beschermend laagje op de darmwand, waardoor er minder snel verkeerde stoffen via de darmwand naar binnen kunnen. 


Omdat we de melk van Zuco zo gezond mogelijk willen hebben, wordt er bij het voer van de koeien rekening gehouden met de samenstelling van het voer. De koeien van Zuco krijgen momenteel regionaal geteelde veldbonen, hooi en gerst, maar ook lijnzaad. Met dit lijnzaad wordt er dus gezorgd voor een gunstiger vetzuurpatroon in de Zuco melk en zit dankzij de koeien het goede van lijnzaad in alle producten van Zuivelcooperatie Zuco U.A.


Bronnen

1. Wit de J. Verhogen van gezonde vetzuren in biologische melk. BioKennis. 2008; p: 4. Beschikbaar via:https://edepot.wur.nl/21564

2. Voedingscentrum. Onverzadigd vet. (z.j.). Beschikbaar via:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/onverzadigd-vet.aspx

3. Makkink C. Vetzuren van gras. De Molenaar. 2011; 17: 64-65.

Beschikbaar via: https://edepot.wur.nl/247093

4. Ten Have H. Smediger kaas door juiste voer. De Zelfkazer. 2014; p:

10-11 Beschikbaar via: https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/326460
333 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page