top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Lente!

Het is weer lente, alles komt in bloei, het gras wordt weer langer en de koeien kunnen over een paar weken weer naar buiten. Door het optimaliseren van het grasland, wil Zuco zorgen voor de beste bodem voor de koeien. Zuco hecht veel waarde aan agrarisch natuurbeheer, al het grasland wordt extensief beheerd met een uitgestelde maaidatum. Doordat er geen kunstmest wordt gebruikt en een bloeiend gewas de tijd wordt gegeven om zichzelf voort te planten, ontstaat er met de tijd kruidenrijk grasland. In onze ogen is kruidenrijk grasland gezond voor bodem, koe en mens.


Wat is nou precies dat kruidenrijke gras en wat zijn de voordelen ervan?


Kruidenrijk grasland is zoals de naam al doet vermoeden: een kleurrijke vegetatie met verschillende soorten grassen, kruiden en bloemen. Allereerst zorgt dit gras natuurlijk voor een mooi plaatje in de zomer. Daarnaast heeft dit gras vele voordelen voor de biodiversiteit, het biedt bescherming aan weidevogels, de bloeiende kruiden zijn aantrekkelijk voor insecten en deze insecten worden vervolgens weer opgegeten door vogels. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is dan ook gebleken dat gras met een grote soortenrijkdom belangrijk is voor goed weidevogelbeheer.


Naast de voordelen voor de biodiversiteit, biedt het ook voordelen voor de koeien. Kruidenrijk gras zit vol vitaminen en mineralen. Naast dat het dus erg gezond is, is het gevarieerder en vinden de koeien het ook nog eens lekkerder.


Voor de boer zelf levert het gras het voordeel dat er geen kunstmest gebruikt hoeft te worden. Het heeft minder bewerkingskosten doordat er simpelweg veel minder opbrengst is, en het dus minder vaak gemaaid hoeft te worden. Dit houdt dus wel in dat er meer grond nodig is voor dezelfde hoeveelheid koeien, of minder koeien op dezelfde hoeveelheid grond. Daarnaast zijn de koeien gezonder waardoor de kosten voor de veearts en medicijnen lager zijn. Binnen de filosofie en bedrijfsvoering van Zuivelcoöperatie Zuco U.A. past extensief grasland beheer uitermate goed, en dat proef je!Bron: the daily milk
121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page