top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Passen de zuivelproducten van ZUCO in mijn voedingspatroon als ik zwanger ben?

Bijgewerkt op: 28 jan. 2020

Voor en tijdens de zwangerschap legt de moeder een basis voor de gezondheid van het kind. Tijdens de zwangerschap is het kind volledig afhankelijk van de voeding van de moeder. Daarom is gezonde en veilige voeding belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het kind (Voedingscentrum, 2015).


Onder andere rauwe dierlijke producten, dus bijvoorbeeld rauwe melk of andere producten gemaakt van rauwe melk, worden in verband gebracht met de bacterie listeria monocytogenes. Deze bacterie kan bij een zwangerschap leiden tot een miskraam of vroeggeboorte (Voedingscentrum, 2015).


Vaak wordt gedacht dat er bij ZUCO met rauwe melk wordt gewerkt. Rauwe melk of producten van rauwe melk worden bij ZUCO niet verkocht. De verse, rauwe melk van de koe die ‘s ochtends wordt gemolken op de boerderij, wordt geleverd bij ZUCO. De enige bewerking die het product dan nog krijgt, is hoge pasteurisatie. De melk wordt verhit tot 85 graden Celsius voor een korte periode van 15 minuten. Vervolgens wordt het terug gekoeld en is de melk ‘klaar’. Afgezien van de pasteurisatie, is de melk dus een puur en onbewerkt product.


Om antwoord te geven op de vraag; ZUCO-zuivelproducten passen dus zeker in het voedingspatroon van een zwangere vrouw.


Stafleu A, Postma-Smeets A, Vossen van der W, Peters S. Januari 2015. Voeding en zwangerschap. Online factsheet. Beschikbaar via: https://mobiel.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/Factsheet%20Voeding%20en%20zwangerschap.pdf


BLOG door Silke Drenth (afstudeerstagiaire Voeding en Diëtetiek bij ZUCO)
333 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page