top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Schudden voor gebruik!

Melk uit de supermarkt wordt, naast dat het gepasteuriseerd wordt, ook gestandaardiseerd en gehomogeniseerd.

Standaardiseren houdt in dat een centrifuge het melkvet van de melk scheidt, waarna ze het vet weer toevoegen totdat het gewenste vetpercentage is bereikt. Zo krijg je volle, halfvolle of magere melk.

In de fabriek persen ze de melk door hele kleine openingetjes om zo de vetbolletjes in de melk kleiner te maken. Hierdoor lost het vet beter op. Dit heet homogeniseren. Dit zorgt ervoor dat het vet niet op de melk gaat drijven.


Bij Zuco is de melk zo puur mogelijk. De melk wordt alleen gepasteuriseerd om de schadelijke bacteriën te doden, waardoor alleen de gunstige en bruikbare bacteriën in het product achterblijven.

Voorheen zat de gepasteuriseerde melk in de taptank en werd het in de winkel voor de klant getapt. Momenteel wordt de melk direct na het pasteuriseren in de flessen getapt. Dit wordt gedaan om de kwaliteit van het product beter te kunnen waarborgen.

Doordat de melk nu direct in de fles zit, krijgt het product minder beweging als voorheen in de tank (met roerwerk). Omdat het product dus niet gehomogeniseerd is, kan het zijn dat de vetbolletjes bovenin de fles gaan drijven, waardoor je een laagje vet boven op de melk ziet drijven. Dit laagje is dus puur room en hoort in de melk.


De oplossing is schudden voor gebruik, maar sommige mensen vinden het ook lekker om de room door de koffie te doen!445 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page