top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

ZUCO trekt zich terug uit Dokkum

Ondanks een enorme stijging van de toerismeomzet deze zomer trekt Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. zich per 1 september 2020 terug uit Dokkum.

We voelen ons genoodzaakt om het unieke ‘van gras tot culinair’ concept te beschermen tegen de huidige en aanstaande onvoorspelbare ontwikkelingen. Met verlies van horeca afnemers in combinatie met de verwachte terugval van toerismeomzet dit najaar, gaat in onze vestiging in Dokkum het deksel voor onbepaalde tijd op de bus en zullen we zo snel mogelijk alle kostenkranen dichtdraaien. Wel blijft Zuivelcoöperatie Zuco U.A. bestaan en op kleine schaal investeren in product- en concept innovatie en zal een deel van het dagverse zuivelassortiment deze winter rechtstreeks vanaf de boerderij en via afnemers verkrijgbaar blijven. Op deze manier houden we het concept in de lucht, kan de dagverse melk van boer Erik worden vervaardigd, blijven de producten verkrijgbaar en kunnen onze obligatiehouders hun rentebonnen de komende periode blijven gebruiken.

Samen met personeel en partners is er vanaf het voorjaar van 2019 keihard gewerkt aan de vormgeving en het verder uitbouwen van het ‘van gras tot culinair’ concept. Het concept staat wat ons betreft als een paal boven water. Wij twijfelen hier geen moment aan en het concept zal blijven draaien op onze passie en de sympathie van onze ambassadeurs. Door ons nu simpelweg tijdelijk “terug in het schild” te trekken, verwachten wij het culinaire onderdeel van het concept in betere tijden verder en beter uit te kunnen rollen. De schat aan opgedane ketenbrede kennis en ervaring wordt veilig opgeborgen en beschermd. Doordat wij de huidige Covid-19 situatie en de gevolgen daarvan niet kunnen overzien en wij de onderneming hoe dan ook door deze moeilijke tijd heen willen loodsen, is besloten voor ‘save’ te gaan. Na een traject van sparren met en laten adviseren door verschillende deskundigen zijn we unaniem tot dit besluit gekomen.

De enorme zomerdrukte in Dokkum en de potentie van het onderscheidende concept heeft geleid tot een flinke omzetgroei op het gebied van directe verkoop aan consumenten vanuit onze vestiging in Dokkum. De financiële tekorten die door de Covid-19 golf in maart 2020 zijn ontstaan, zijn dan ook bijna weggewerkt. Echter, een benodigde buffer om het komende laagseizoen in Dokkum door te komen is er simpelweg niet en op verbetering van deze situatie is vooreerst geen zicht.

Als gevolg van Covid-19 is sinds de eerste golf besmettingen en de getroffen maatregelen in maart jl. de afzet van culinaire zuivelproducten richting horecabedrijven voor zo’n 90% teruggevallen. Naast bestaande horecaklanten zou er vanaf maart 2020 een scala horecagelegenheden starten met afname van onze culinaire zuivelproducten en roomijs. Het is onrealistisch om te verwachten dat de opgelopen tekorten in de horecabranche nog enigszins goedgemaakt gaan worden en dat er op korte termijn wel besteld gaat worden. De eerste investeringen op basis van de geplande afzetgroei zijn dit voorjaar al wel gedaan.

Naast de horeca levert Zuivelcoöperatie Zuco U.A. aan retail- en delicatessenzaken. Bij deze groep afnemers is de afname stabiel groeiend, maar de hier behaalde marges zijn niet toereikend voor de culinaire koers van onderscheidend zijn op het gebied van onze zuivelbereiding. Naast de productie van culinaire zuivel en roomijs is overdracht van kennis middels het ‘Zuco-kolleezje’ net zo goed een behoorlijke bron van inkomsten geworden. Ook dit onderdeel is in de huidige Covid-19 situatie compleet weggevallen en voorlopig is ook hier geen zicht op enige vorm van herstel.

De komende tijd stellen wij een adviesraad samen om een nieuwe koers vast te stellen die wij in de komende tijd zullen gaan presenteren. Aangezien er sinds de start in 2019 veel positiefs ontwikkeld is dat perfect past in de trend van regionale productvervaardiging en circulaire en natuurinclusieve landbouw, zullen wij ons in toenemende mate gaan richten op de ontwikkeling en vermarkting van nieuwe zuivelgerelateerde producten en concepten.

Wij hopen op uw begrip voor het genomen besluit en rekenen op steun van alle betrokkenen. Heeft u vragen over de totstandkoming van dit besluit of de strategie, dan horen wij dat graag.

Wij blijven bereikbaar via de bekende kanalen. Daarnaast hopen we natuurlijk van harte dat we spoedig met positieve berichtgeving zullen komen!

Met vriendelijke groet,

Team ZUCO


(Heeft u vragen over dit besluit, stel ze via het contactformulier en wij nemen spoedig contact op)
6.761 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page