top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZUCO

Zuivelcoöperatie ZUCO U.A. ontwikkelt een geitenkwark genaamd ‘Mekker’.

Zuivelcoöperatie Zuco U.A., zoals het bedrijf officieel heet, biedt een breed assortiment producten onder eigen naam aan. Denk daarbij aan melk, yoghurt, kwark, vla, karnemelk, boter en panna cotta.


Zuivel maken en verkopen via de resellers is niet het enige dat Zuco doet. ‘We zien onszelf ook als ontwikkelaar van nieuwe concepten. Dat deel begint nu los te komen. We krijgen veel aanvragen. Daarbij moet je denken aan het verzoek om een schapenyoghurt of geitenkwark te ontwikkelen.’


Dit laatste is ontstaan door de vraag van een jonge geitenboer. ‘Willen jullie mijn geitenmelk afnemen en geitenzuivel in de markt zetten? Als jonge boer ben ik net gestart. Ik melk op biologische wijze 20 geiten en mijn huidige afneemster (geitenkaas) is er door omstandigheden mee gestopt.’


Vanaf vrijdag wordt door ZUCO de onbewerkte volle geitenkwark middels het bestaande distributienetwerk uitgeleverd en is vanaf dan als nieuw merk: ‘Mekker’ verkrijgbaar.


Snel schakelen maakt ons uniek’

‘We hebben het voordeel dat we heel snel kunnen schakelen. We hebben geleerd dat de zuivelmarkt veel potentieel heeft voor onze manier van denken. De geitenkwark is enorm snel gelanceerd, vooral om voor onszelf duidelijk te krijgen waartoe we in staat zijn. De smaak was eigenlijk meteen goed, het is een geitenkwark met een intense smaak. De kwark heeft de structuur van de kwark die wij zelf al een tijd verkopen. In dit geval is de naam in een snelle brainstorm bedacht en heeft onze eigen ontwerper diezelfde middag een logo met 5 etiketten gemaakt waar we uit konden kiezen. Vier dagen later stond alles startklaar, zijn de promotiefoto’s gemaakt en komende vrijdag gaat de kwark mee op de route. We laten vaak onze resellers eerst kennismaken met het nieuwe product door er eentje bij de bestelling de leveren. Die week daarna worden ze vanzelf besteld’.


True cost

De coöperatie vindt het belangrijk om een ‘true cost’-prijs te hanteren. Kortom: een prijs die gebaseerd is op de kosten die gemaakt moeten worden. ‘Het ontstaan daarvan was wel een beetje nattevingerwerk. Voor de geitenkwark ‘Mekker’ ligt de overeengekomen melkprijs ver boven de landelijke marktprijs waarmee deze ambitieuze ondernemer kan blijven ontwikkelen. Coöperatief zetten we ons in voor een truecost gebaseerd ketenresultaat’.




151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page